Mindfulness, a tudatos jelenlét módszere segít ott lenni a pillanatban

A mindfulness, azaz tudatos jelenlét egy szemlélet, életvitel, hozzákapcsolódó gyakorlatokkal, amely számos kutatás alapján hozzásegít a jobb élethez. „Az ember könnyen idegenné válhat saját maga számára is. A tudatos jelenlét segít hazatalálni.”  (J. Teasdale)

Robotpilóta üzemmód és multitasking

Napjaink nagy részét „robotpilóta” és „multitasking” üzemmódban töltjük, amely rendkívül fárasztó és stressznövelő, hosszú távon kiégéshez vezet. Robotpilóta üzemmódban számtalan automatikus dolgot végzünk, nem igazán éljük meg, vagyunk benne a helyzetben, elszakadva az élménytől, míg a multitasking azt jelenti, hogy folyamatosan több dolgot végzünk egyszerre. Tegye a szívére a kezét, volt-e olyan, hogy telefonálás közben átfutotta az e-mailjeit, kirándulás vagy edzés közben ránézett a legfrissebb hírekre, a gyermekeivel töltött időben munkával kapcsolatos telefonhívást intézett vagy kávézás, vacsora közben barátai új posztjaira, fotóira pillantott rá vagy éppen főzés, takarítás közben a gyerekeivel próbált tanulni. Talán valamelyik helyzet az Olvasónak is ismerős. Mi történik ilyenkor? Százfelé osztjuk a figyelmünket, mert az gondoljuk működik, de valójában a megosztott figyelem során romlik a figyelmi teljesítményünk a megosztott feladatok között és gyakrabban hibázunk, vagy nyújtunk gyengébb teljesítményt.

Mindfulness jelentése

A mindfulness valami olyasmi, mint amikor érzed a Nap melengető sugarait a bőrödön, a sós könnyeket, ahogy végigcsorognak az arcodon, vagy amikor a düh feszültségét érzed a testedben. A mindfulness egyet jelent az öröm és a szenvedés megtapasztalásával, amikor és ahogyan történik, anélkül, hogy bármit is kellene tenni vele, anélkül, hogy reagálnánk vagy véleményt mondanánk róla.

Júliusban indul a Skull Young Mindfulness Személyiségfejlesztő nyári tábora, 10-14 éves fiataloknak, ahol az önbizalom fejlesztése az egyik legfontosabb témánk. Olvass róla és jelentkezzetek!

„A mindfulness szó eredetileg tisztán „éber figyelmet” jelent, amikor figyelmünket tudatosan és nyitottan, kíváncsi odafordulással irányítjuk külső és belső élményeink felé” – dr. Szondy Máté. Amikor észrevesszük a körülöttünk lévő dolgokat. Kikapcsoljuk a robotpilótát és az addig automatikusan, szándékosan végzett tevékenységek helyett az érzékszerveinkkel felfogható ingerekre figyelünk, nemcsak nézzük, hanem látunk. Nem más ez, mint az életet éberen, a maga valóságában megélni. A multitasking helyett figyelmünket csak az éppen végzett tevékenységgel kötjük le, minél jobban belemélyedve. Jelen vagyunk az „itt és most”-ban, amelyben olyan keveset vagyunk, mert vagy a múlton rágódunk vagy a jövőn aggódunk vagy éppen a virtuális látszatvalóság szippant be. Kutatások szerint az emberek ébren töltött idejének 47 %-ban gondolati elkalandoznak attól, amit tesz. Ennek azonban ára van, lényegesen kevésbé érezzük magunkat elégedettnek, mint amikor jelen vagyunk a pillanatban. Gyakran azért rossz a közérzetünk, mert negatívan ítéljük meg a dolgokat, azt gondoljuk nem így kellene lennie pl, „miért kell ilyen hosszan sorban állnom a pénztárban”, nem ennek kellene történnie pl. „nyaralásunk alatt esik az eső vagy már máshol kellene lennem, tartanom pl. „nem itt a megbeszélésen, hanem a fiam/lányom iskolai ünnepségén”. És ezzel az állandó belső párbeszéddel, a gondolataink által kreált képzetekkel folyamatosan rossz hangulatban tartjuk magunkat.

A mindfulness pozitív hatásai

A mindfulness a kutatások szerint számos pozitív hatással bír testi-lelki egészségünkre, a teljességgel igénye nélkül ezek közül néhány: enyhíti az átélt stressz intenzitását, megerősíti az immunvédelmet, elviselhetőbbé teszi a fájdalmat, csökkenti a depresszió és a szorongásos problémák kialakulásának veszélyét és javítja a figyelmi teljesítményünket. A tudatos jelenlét gyakoribb átélése magasabb önbecsüléshez, magukkal és másokkal szembeni nagyobb elfogadáshoz és magasabb élettel való elégedettséghez vezet.

A mindfulness, azaz a tudatos jelenlét legfontosabb jellegzetességei, 5 összetevője

  • A jelen pillanatra irányított tudatos figyelem: figyelmünket akaratlagosan fókuszáljuk a jelen egy adott elemére, ami lehet az éppen fogyasztott étel zamata, a környezetünkben hallható hangok vagy akár a levegővétel által kiváltott testi érzeteink.
  • Ítélkezésmentesség: felfüggesztjük elménk érté-kelő működésmódját, élményeinket egyszerűen csak megéljük.
  • Reaktivitás-mentesség: automatikus reagálás helyett tudatosan válaszolunk a minket ért benyomásokra.
  • Kíváncsiság: a tudatos jelenlét megélése során ugyanolyan érdeklődéssel fordulunk élményeink felé, mint amikor turistaként először járunk egy ismeretlen és izgalmas városban.
  • Elfogadás: ha például az a gondolatunk támad, hogy „szerencsétlen vagyok”, akkor elfogadjuk ennek a gondolatnak a jelenlétét - és közben tudatosítjuk magunkban, hogy ez csak egy gondolat.

Mi a mindfulness és mi nem?

Mítosz
A tudatos jelenlét...

Valóság
A tudatos jelenlét...

...misztikus vagy titokzatos tudatállapot

...ítélkezésmentesen tudatos figyelmet fordítani valamire

...azt jelenti, hogy minden gondolatot vagy érzést megpróbálunk kontrollálni

...csak észlelni a gondolatokat és érzéseket (utána pedig esetleg úgy dönteni, hogy valami másra koncentrálunk)

...olyan képesség, ami azonnal elsajátítható

...folyamatos gyakorlást igényel

...végzéséhez zen buddhista szerzetessé kell válni

...bárki által elsajátítható, már gyerekeknek 5 éves kortól is

...gyakorlása során sosem terelődhet el a figyelmünk

...során a figyelem elterelődése természetes folyamat; melyet észlelünk, majd finoman visszatereljük gondolatainkat

...egyfajta relaxációs gyakorlat

...gyakorlásának nem célja a relaxált állapot elérése; feszültség esetén annak elfogadását jelenti

...során megpróbáljuk megváltoztatni önmagunkat vagy a világot

...bár eredményezhet változást, de alapvetően a valóság ítélkezésmentes elfogadását jelenti

 

Júliusban indul a Skull Young Mindfulness Személyiségfejlesztő nyári tábora, 10-14 éves fiataloknak, ahol az önbizalom fejlesztése az egyik legfontosabb témánk. Olvass róla és jelentkezzetek!