Miért fontos a pozitív és megfelelő önértékelés gyermekkorban?

Cikkünkben Sági Andrea pszichológus, a Skull Young trénere keresi a választ arra a kérdésre, hogy mi különbözteti meg a nagyobb önbizalommal rendelkező gyerekeket azoktól, akiknek kevesebb van. Olvasd el!

Bianka szorgalmas és jóképességű lány, hétvégén nagyon sokat tanult a hétfői történelem felelésre és hibátlanul felmondta a szüleinek a leckét. Másnap, amikor felszólítja a tanárnő, alig tud egy-egy mondatot elmondani és rossz jegyet kap. Anyukája nem érti, amikor Bianka sírva meséli, hogy ment a felelés: „Anya mindenki engem nézett és féltem, hogy kinevetnek, ha rosszat mondok.”
Martin 7. osztályos és a gondolatai legtöbbször Petra körül járnak, szerinte ő legszebb lány a suliban, de még sosem szólította meg Petrát, mert „ő nem olyan menő, mint a többi fiú”.

Júliusban indul a Skull Young Mindfulness Személyiségfejlesztő nyári tábora, 10-14 éves fiataloknak, ahol az önbizalom fejlesztése az egyik legfontosabb témánk. Olvass róla és jelentkezzetek!

A kisiskoláskor és a kamaszkor is kitüntetett időszak az önértékelés és az önbizalomhiány szempontjából, előbbi azért, mert a kisiskoláskorban jelennek meg először a teljesítményhelyzetek, utóbbi pedig azért, mert ez az útkeresés, a „Ki vagyok én?”, az identitásválság időszaka számos testi és lelki változással, amely változások még a kiegyensúlyozott gyermeket is bizonytalanná tehetik.
Nehezen barátkozó, félénk, szorongó, kevés önbizalma van, pedig nagyon okos – íme a leírás azokról a gyerekekről, akiknek kevés az önbizalma, negatív az önértékelése.

A gyerekek szájából pedig sokszor olyan mondatok hangzanak el, hogy: „Nekem ez nem megy, nem tudom megcsinálni.” „Béna vagyok”. „Semmiben sem vagyok jó”. „Félek, hogy nem fog sikerülni.” „Mi lesz, ha nem tudom…?” „Mit fognak szólni?” „A tesóm, sokkal jobb benne.” Stb.

 

Gyerekek alacsony és magas önértékeléssel/önbizalommal

Az alacsony önértékelésű gyerekek bizonytalanok magukban. Ha úgy gondolják, hogy mások nem fogadják el őket, akkor nem csatlakoznak a közös tevékenységekbe, a gyerekek csoportjába. Lehet, hogy mások rosszul bánnak velük (csúfolják, kiközösítik) és nehezen állnak ki magukért. Valószínű, hogy könnyen feladják, vagy egyáltalán nem próbálkoznak, mert félnek a kudarctól. Az alacsony önértékelésű gyerekek nehezen birkóznak meg azzal, ha hibáznak, veszítenek vagy kudarcot vallanak. Ennek eredményeként lehet, hogy nem teljesítenek olyan jól, mint ahogy tudnának, nem tudják kibontakoztatni a képességeiket.
A pozitív önértékelés hiányában a serdülők gyakran nyilvánulnak meg ellenségesen, elkeseredetten, csalódottan vagy depresszíven, és ezek akár a másoktól való elszigeteltséghez is vezethetnek.

Azok a gyerekek viszont, akik jól érzik magukat, bízni fognak magukban, amikor új dolgokat próbálnak ki. Valószínűbb, hogy megpróbálják a legjobbat nyújtani és nem adják fel. Büszkék arra, amit képesek megcsinálni. Az önértékelés segít a gyerekeknek megbirkózni a hibáikkal. A magas önértékelésű gyerekek nem adják fel, újra próbálkoznak, még akkor is, ha eleinte kudarcot vallanak. Ennek eredményeként az önértékelés segít a gyerekeknek jobban teljesíteni az iskolában, otthon és a barátokkal.

Gyerekek önbizalma

alacsony

magas

túlságosan kritikus magával szemben, nagy elvárásokat támaszt

tisztában van a képességeivel, reális elvárásokat támaszt magával szemben

társas helyzetben félénk, visszahúzódó, úgy érzi a társai nem fogadják el, ő nem menő vagy különleges

úgy érzi, kedvelt és elfogadott társai körében

nem hisz abban, hogy képes végrehajtani dolgokat, ezért bele sem sem kezd, nem próbálkozik

magabiztosnak érzi magát, bátran kezd új dolgokba

szorong, izgul megmérettetések, feladatok előtt

izgatottan várja a megmérettetéseket, hogy megmutassa, mit tud

többször gondol arra, mi nem sikerült, mint arra, ami sikerült

büszke arra, amit tesz

kritika, visszajelzés nem elviselhető a számára

jó dolgokat gondol önmagáról, kritikából tanulni próbál

belső feszültségek, elfojtások, félelmek jellemzőek

hisz önmagában, kiegyensúlyozott

önérvényesítő képesség gyenge (nem tud nemet mondani), kihasználhatják

ami neki nem tetszik, abban nem vesz részt

másoknak való megfelelni vágyás (alkohol, cigaretta kipróbálása, korai első szexuális együttlét)

nem kell menőnek lennie ahhoz, hogy jól érezze magát