Az itt és most megélhető élmények és a gyerekek tudatossága

Idézzük fel egy kisbaba képét, aki a hátán fekszik és elmélyülten játszik a csörgőjével. Figyelmesen forgatja, nézegeti a csörgőt, minden apró részletét, rázogatja és hallgatja milyen hangot kelt vele, megtapogatja minden oldalról és legtöbbször meg is kóstolja, rágcsálja, és örömében aprókat sikongat. Percekig eljátszik így, csupán az érzékszervei segítségével nyert testi érzetekkel és nagyon jól érzi magát, a jelenben van.

A kicsi gyermekek is még belefeledkezve rajzolgatnak, hallgatják a mesét vagy éppen „homokfagyit” készítenek, aztán a közösségbe kerülve, ahol már szigorú napirend van, folyton figyelni kell másokra is, rengeteg az inger és az elvárás, kezdenek elszakadni az „itt és most”-ban megélhető élményektől. A gyermekek természetüknél fogva kíváncsiak, lelkesednek az új dolgokért, a tanulásért, hajlamosak a pillanatban élni, és rendkívüli módon figyelmesek tudnak lenni. De ahogyan a felnőttek, a gyerekek is gyakran túlterheltek. Fáradtak, elkalandozik a figyelmük és nyugtalanok. Sok gyermek túl sok mindent csinál, és nincs ideje „csak úgy lenni”, sietniük kell az iskolába, a következő órára vagy szakkörre. Megesik, hogy rengeteg dolgot kell egyszerre kézben tartaniuk: kezelni kell a kapcsolataikat és az érzelmeiket, otthon és az iskolában is. Mindemellett tanulniuk is kell, ami egy idő után túl sok. Mindig úgy tűnik, hogy állandóan bekapcsolt állapotban vannak, na de hol van a szünetgomb?

Gyerekeknek is szükségünk van a mindfulnessre, a jelen pillanatok megélésére

Júliusban indul a Skull Young Mindfulness Személyiségfejlesztő nyári tábora, 10-14 éves fiataloknak, ahol az önbizalom fejlesztése az egyik legfontosabb témánk. Olvass róla és jelentkezzetek!

Sok olyan iskolás gyerekkel találkozom munkám során, aki képtelen nevén nevezni, felismerni belső élményeit, testi érzéseit, maximum a jó vagy rossz megnevezéseket használja, járatlan a saját érzeteiben, érzéseiben és így nem is tud segíteni magán, ha negatív érzései, gondolatai elragadják. A tudatos jelenlét gyakorlásával a gyerekek megtanulnak kikapcsolni egy pillanatra, hogy ráhangolódjanak a testükre, érzéseikre, és megérezzék, mire van épp szükségük. Ez lehetővé teszi számukra, hogy kimozduljanak a robotpilóta üzemmódból, felismerjék a vágyaikat, és megtanulják elfogadni, hogy nem minden szép és jó. Azáltal, hogy megtanulják irányítani a figyelmüket, képessé válnak odafigyelni cselekedeteikre. Megtanulják, hogy ne rejtsenek el semmit, arra törekedjenek, hogy megértsék, ami bennük és másokban zajlik. Már gyermekkorban megtapasztalhatnak olyan emberi értékeket, mint a figyelem, a türelem, a bizalom és az elfogadás.

Mit ad a mindfulness a gyerekeknek?

„A jelen pillanat az egyetlen, amelyben változni és változtatni, gyógyulni, szeretni és fejlődni lehet.” – John-Kabat Zinn

A tudatos jelenlétre való képesség már kora gyerekkorban is fejleszthető. A felnőttekkel végzett gyakorlatokhoz képest náluk sokkal fontosabb a játékosság, a felfedezés örömének hangsúlyozása és az aktivitás során megélt tudatosság. Hogy miért érdemes fejleszteni a gyerekek tudatos jelenlétre való képességét? Azokban az iskolákban, ahol bevezették a tudatos jelenlét fejlesztését (elsősorban Amerikában, Angliában és a skandináv országokban):

  • javult a diákok önszabályozó képessége,
  • hatékonyabban irányították ösztönös impulzusaikat,
  • a figyelemzavar és hiperaktivitás tünetei csökkentek,
  • csökkent a társas agresszió a gyerekek között,
  • jobban tudtak figyelni az órákon,
  • hozzásegítette őket a környezettudatos magatartás és életvitel kialakításához is.

A gyerekek képessé váltak arra, hogy rálássanak a magukban zajló folyamatokra (érzésekre, gondolatokra), és így megfontoltabb döntést tudjanak hozni a viselkedésükkel kapcsolatban. A mindfulness gyakorlásával a gyerek olyan eszközt kap a kezébe, amely segíti az érzelmei és viselkedése kontrollálását, pl. segít lehiggadni, amikor túl izgatott vagy dühös, Segíthet összeszedettebb lenni, ha a gyerek izgul, amikor teljesítenie kell egy helyzetben: például iskolai dolgozat/felelés, szereplés, sportverseny stb. esetén. Segíthet, hogy harmonikusabbak legyenek a kortárskapcsolatai vagy a családtagokkal való kapcsolata. A konfliktuskezelés egyik alapvető pillére, hogy tudatában vagyunk saját érzéseinek, és képesek vagyunk a másik fél érzéseit is elfogadni.

Mindful szülő versus robotpilóta szülő - ha mi sem vagyunk, akkor hogy legyen a gyerekünk a jelenben?

Sok szülő érkezik hozzám azzal, hogy a gyermeke nem tud figyelni órán, nyugtalan, elfelejti a dolgait, szétszórt és rengeteg ül a számítógépes játék, TV, telefon előtt. Vagy éppen a kamasz gyerekek panaszkodnak, hogy az iskolából hazafelé is anya, apa telefonál vagy a telefonját nézi, és szinte soha nem ér rá velük játszani, beszélgetni. A gyerekek persze nincsenek tisztában azzal, hogy szülőként, munkavállalóként micsoda elvárások és terhek nyugszanak a vállunkon, de sajnos ők is elszenvedik, hogy nem vagyunk velük jelen, csak fizikailag.
Sosem felejtem el azt, amikor a reggeli készülődés és öltözködés közben a 2,5 éves kislányom elkezdett velem kiabálni. Kérdeztem, hogy miért kiabál, mire: „Szomorú vagyok mama, mert nem figyelsz rám.” Mondhatnám azt, hogy a mindful életvitelnek nincs alsó korhatára…
Pszichológiai közhely, hogy a nevelés során sokkal fontosabb, mit lát a gyerek a szülőtől, mint az, hogy mint mond neki a szülő. A tudatos jelenlétre való nevelést kezdjük tehát az önvizsgálattal: mi milyen mértékben vagyunk jelen, amikor a gyerekünkkel vagyunk? Miközben játszunk vele, elő-elővesszük-e a telefonunkat, hogy rápillantsunk a Facebookra, vagy telefonhívást intézzünk? Mit lát rajtunk, mennyire tudunk fókuszálni egyetlen dologra? Vajon vacsora közben fél szemmel a tévét figyeljük? Amíg mi magunk sem vagyunk jelen tudatosan a gyerekünkkel való interakcióban, ez nehezen lenne elvárható tőle. Az első lépés a gyerek tudatos jelenlétre való nevelése során az, hogy elkezdünk tudatosan, teljes figyelemmel jelen lenni a vele való interakciókban és minél többet vagyunk offline módban.
Sokat tehetünk akkor, ha a gyermekünket figyelmesen meghallgatjuk, csak rá figyelünk beszélgetés vagy játék közben. Ha képesek vagyunk tudatosítani és elfogadni saját érzéseinket, pl. „Fejezd már be, elegem van!” helyett azt tudjuk mondani a gyermekünknek, hogy „Nagyon dühössé tesz az, amit csinálsz, mert bajod eshet, kérlek hagyd abba” valamint képesek vagyunk gyermekeink testi érzeteit és érzelmi állapotait elfogadni pl. „Ugyan már, ne sírj.” helyett „Sajnálom, hogy szomorú vagy, hogyan segíthetek, hogy jobban érezd magad.”
„Mindful szülőként kevésbé szorongó, egészségesebb lelkű, kreatívabb és boldogabb generációt nevelhetünk.” – Dr. Márky Ádám a SOTE és a Budapest Corvinus Egyetem mindfulness oktatója.

Júliusban indul a Skull Young Mindfulness Személyiségfejlesztő nyári tábora, 10-14 éves fiataloknak, ahol az önbizalom fejlesztése az egyik legfontosabb témánk. Olvass róla és jelentkezzetek!